Przepis na przepyszne kokosanki bezglutenowe

1/4 kg mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej
1/5 kg wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g ksylitolu
1/4 kg tłuszczu kokosowego
1/5 szklani mleka ryżowego lub migdałowego
1 łyżeczka sody

Przygotowanie bezglutenowych kokosanek jest banalnie proste. Wszystkie składniki należy przełożyć do dużej miski i wyrobić z nich kulę ciasta.
Gdy całość się połączy przełóż do zamykanego pojemniczka lub woreczka w włóż do zamrażarki na ok 10-15 minut.
W tym czasie możesz posmarować płaską dużą blaszkę tłuszczem i położyć na nią papier do pieczenia.
Wyciągnij z zamrażarki ciasto a następnie podziel je na mniejsze cząstki, aby dało się z nich przygotować średniej wielkości kulki. Każdą spłaszcz w dłoniach i zacznij układać na blaszce.
Wierzch ciastek możesz jeszcze posypać wiórkami.
Tak przygotowane ciasteczka kokosowe piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza do momentu aż nię nabiorą złotego koloru, a ich brzegi lekko nie zbrązowieją.
Gotowe 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s