Mleko matki Ziemi

spirulina

Spirulina to nic innego jak alga o szmaragdowej barwie i w kształcie spirali. Ponieważ jak żaden inny składnik jest bogata w substancje odżywcze często bywa nazywana mlekiem Matki Ziemi.

W składzie spiruliny można znaleźć przede wszystkim kwas gamma linolenowy, który jest niezbędny w procesie biosyntezy i dodatkowo korzystnie wpływa na obniżenie poziomu ciśnienia, wspomaga układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry i włosów czy działa przeciwzapalnie.
Niektórzy określają ją mianem zielonego mięsa, ponieważ zawiera bardzo duże ilości białka. Co ciekawe ich udział, jest trzykrotnie większy niż w samym mięsie. W sumie zawiera aż 18 aminokwasów. Tak wysoka koncentracja aminokwasów nie występuje w żadnym innym produkcie. Co ciekawe ich działanie nie ogranicza się jedynie do budowania mięśni. Dzięki nim można bowiem wyrównać poziom cukru we krwi czy choćby przyśpieszyć rekonwalescencję.

Spirulina jest również rośliną bogatą w żelazo, magnez i potas. Ma także właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Wspomaga również organizm w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s