Cudowna pokrzywa

pokrzywa

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że pokrzywa posiada cudowne właściwości lecznicze i odżywcze. W jej składzie znajduje się wiele potrzebnych naszemu organizmowi witamin, soli mineralnych czy mikroelementów.

W dawnych czasach po pokrzywę sięgano wyjątkowo często. Co ciekawe używano jej również w kuchni, m.in. do przygotowywania zupy. Zalecano również, aby z przesileniem wiosennym walczyć przy pomocy świeżo wyciśniętego soku z pokrzywy. Z kolei ciepły napar z pokrzywy jest niezastąpionym sposobem na pokonanie stresu.

W pokrzywie znajduje się nie tylko sporo witaminy A, K, B2 czy C, ale również takich minerałów jak potas, magnez, wapń, fosfor czy żelazo. Dzięki temu ostatniemu pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Jej stosowanie jest więc szczególnie wskazane podczas walki z anemią oraz osłabieniem. Co ciekaw dzięki niej udaje się również obniżyć poziom cukru we krwi. Mogą po nią sięgać również wszyscy ci, którzy walczą z wysokim ciśnieniem.

Pokrzywa wykazuje działanie bakteriobójcze. Może być więc stosowana do walki z chorobami skóry czy choćby stanów zapalnych mięśni. Roślina posiada również właściwości moczopędne. Pomaga więc w leczeniu schorzeń związanych z układem moczowym, ale również ułatwia wydalanie szkodliwych substancji i przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie.

Dodaj komentarz